Ben Sema Fidan Yağmur, Elektrik elektronik mühendisiyim.
Mühendislik branşlarının okuması en zor bölümleri arasında olan elektrik elektronik
mühendisliğini okurken ben de herkes gibi çok zorlandım. Uykusuz geceler, stres kaynaklı mide ağrıları.. Hele bir de ders çalışmayı sınav haftasına bırakırsanız, hayat çok acımasız gelebilir… 🙂 Üniversite okumak mental olarak, finansal olarak ve fiziksel olarak aşmanız gereken zorluklar, mezun olmak ise tüm bu emeklerin karşılığını alacağınız dönemin başlaması demekti benim için. Mezun olur olmaz bu senaryonun gerçekleşeceğine inandım fakat mezun olmanın iş hayatına girmek için yeterli olmadığını anlamam kısa sürdü.
Bu yazıda iş ararken karşılaştığım en büyük zorlukları ve bunları nasıl aşabileceğimi öğrendiğim yolları paylaşmak istiyorum.
1.Uzmanlık alanının olmaması: Ne yapmak istediğimi biliyor muyum?
Benim mesleğimin alt branşlarının fazla olması, hangi branşı seçeceğim konusunda kafa karışıklığına neden oldu. Çünkü her alana karşı merakım ve bilgi açlığım vardı.
Bu sorunu ben önce nasıl bir çalışma ortamı istediğimle şekillendirdim. Çünkü her branşın fiilen bulunmanız gereken yeri az çok bellidir. Hibrit mi, sahada mı, uzaktan mı? Ve geleceğin ihtiyaçlarına uygun mu. Yani dijital dönüşümün gerekliliklerini karşılayan bir branş mı?
Yeteneklerime uygun mu? Gibi kriterler ile şekillendirmeye çalıştım.
2.Deneyim eksikliği: Mezun olduk ama yetersiz miyiz?
Yeni mezunların en büyük sıkıntılarından biri, nerdeyse her iş ilanında “en az 2 yıl deneyim” şartının aranması. İş verenlerin beklentileri yüksek, ama deneyimi nasıl kazanacağımız konusunda pek yol gösterilmiyor.
Ben bu sorunu gönüllü stajlar, gönüllü projeler ve eğitimlerle aşmaya çalışıyorum. ( LinkedIn de fazla mesai harcadım bunun için. Ayrıca çeşitli ücretli veya ücretsiz eğitim platformlarından da birçok eğitimler aldım. )
3.Mülakat Stresi ve Teknik Sorular
İlk teknik mülakatta heyecandan kişisel bilgilerimi bile unutmuşluğum var 🙂 Çok büyük şirketlerle çok aşamalı mülakatlar yaptım, her birinde beklentim oluştu ve sonunda olumsuz
sonuç almak çok daha fazla üzülmeme neden oldu. Her reddediliş beni daha fazla yıprattı. Süreç uzadıkça stres seviyem arttı, stres arttıkça mülakat başarım azaldı.
Bu sorunu nasıl çözmeye çalıştığıma gelirsek, mülakat teknikleri ile ilgili eğitim aldım. Bu yeterli gelmeyince çok değerli eğitmenlerimden biri ile sorunumu paylaştım, heyecanlanmamın asıl sebebini bulduk, bu herkes için değişebilir, siz de yaşadığınız sorunları bir noktada içinden
çıkamayacağınızı düşündüğünüz bir aşamaya gelirseniz çevrenizde bilgisine güveneceğiniz insanlara danışmanız, mentorluk bulmanızı önerebilirim. Ayrıca değerli hocamın söylediği bir başka yöntemi de söylemenin faydalı olacağını düşünüyorum. O da CV nize çalışmak,
söyleyeceklerinizi yazarak çalışmak olabilir. Özellikle İngilizce mülakatlarda. Mülakat sorularını araştırmak da hazırlıksız hissetmediğiniz için stres seviyenizin azalmasını sağlar. Bununla birlikte kesinlikle mülakat yapacağınız firmayı araştırmanızı, ne ürettiklerini iyi bilmenizi, pozisyonu iyi anlayıp, sizin hangi bilgilerinizle bu pozisyona uygun olabileceğinizi anlatmanız gerekiyor.
Unutmayın siz bir çalışansınız ve iş yeri ile profesyonel anlamda bir alma verme ilişkiniz var, günün sonunda kaba tabirle siz pazarlayan, onlar alan oluyor. Kendinizden şüphe duyduğunuzda onlar bunu çok iyi anlıyorlar. Bu arada sizin kendinizden şüphe duymanız çok normal, yeni mezunsunuz ve ne ile karşılaşacağınızı bilmemenin heyecanını taşıyorsunuz. Ancak onlar da
çalışana bir yatırım yaptıkları için risk almak istemediklerini düşünüyorum. Oysa bence tek kriter mükemmel CV olmamalı. Bir yeni mezun şans veren, inanan, destekleyen bir işverenin yanında çiçek açabilir ve öğrenme süresince kaybettirdiği maddi ve zamansal kaybı kısa sürede telafi edebilir. Bu gibi işverenler de neyse ki sayıları az da olsa var ve doğru şekilde aramaktan vazgeçmezseniz bulabilirsiniz.
CV Oluşturma
CV çok önemli bir faktör. Önceden renkli şablonlu benim gözüme hitap eden cv kullanırdım. Ancak incelenmezdi bile. Sonra, ATS uyumlu CV oluşturma ile ilgili bir eğitim alarak belli bir formatta, çok resim , renk, şablon içermeyen cv görsellerinin firmaların kullandığı otomatik
sistemden geçemediğini öğrendim. Formatınız oldukça sade, anlaşılır siyah beyaz ve şablonsuz olmalı. Ve bir başka önemli nokta cv sürekli güncel olmalı, başvurduğunuz pozisyona göre
değiştirmek gerekli.
Motivasyonu Koruma: Psikolojik Savaş
Hayatı okul okuyarak , ders çalışarak , sınavlara girerek geçen genç yetişkindim artık ve okula gitme zorunluluğumun olamaması bana çok cazip gelmişti. Ancak sonra gerçek sorumluluğun şimdi başladığını anladım, artık genç yetişkin olarak yalnızsınız. İşi hazır olan veya üniversitede bilinçli davranıp, iş hayatına hazırlanmayan biri olarak işsiz kervanında bir yolcusunuz. İyi niyetinden sizin için iş bulmak isteyenler ama asla beklentinizi karşılayamayanlar mı dersiniz, kendisi kıraathanede günlerini geçirmesine rağmen size avare avare gezeceğine iş bul çalış diye akıl verenler mi, maddi olarak ailenize bağımlı olma duygusu mu dersiniz, gir bir markete çalış diyenler mi. Çalışmak ayıp değil tabi ki ama sizin bunca eğitiminiz markette çalışmak üzerine olamadığı için tabi ki olmaması gereken bir durum. Bu süreçte birçok iş yerinden red almak özgüveninizi zedeleyebiliyor. Kendinizden şüphe duymanıza neden olabiliyor, işi alsanız bile artan kira fiyatlarından başka bir şehirde yaşamaya yeterli gelemeyeceğinden yaşadığınız şehirde bağımlı kalma durumu da söz konusu oluyor. Şahsen ben şehir dışında kabul edilmeme rağmen bu nedenlerden dolayı geçinemeyeceğimi düşünerek gideceğim diye vaz geçenler de oldu, benim vaz geçtiğim de oldu.
Bu konuları benim nasıl aşmaya çalıştığıma gelirsek, doğada yürümek ve koşmak bana çok iyi geliyor (ya da avare avare gezmek mi desem..:))sürekli zihnimi eğitimlerle meşgul tuttum.
Eğitimler, projeler, iş arayışları… Kendi yaşadığınız şehrinizde gönüllü staj yapabilir, uzaktan gönüllü stajlar bulabilir, finansmanını kurumların karşıladığı projelerde yer alabilir ve
belirlediğiniz alanda gelişebilirsiniz, ben bunları yaptım. Bocalayıp umutsuzluğa kapıldığım zaman bütün yaptığım iyi şeyleri düşünüp dünden daha iyi olup olmadığıma baktım. Zaten en büyük başarı çabalamaktan vazgeçmemek . Ayrıca kendinizi başkalarıyla kıyaslamayıp,
başkalarıyla rekabet oluşturmamaya çalışmalısınız. Çünkü herkes eşit şartlar altında eğitim
almadı. Tek rakibim dünkü benim çünkü referans alabileceğim aynı şartlarda benden başka biri yok. Aynı ailenin farklı çocukları bile bir değil, herkesin zamanı farklı ve zamanınız geldiğinde yaptığınız bütün çalışmalarla buna hazır olup golü atmayı bekleyin. Sabırlı olmalı ve çabalamayı asla bırakılmamalısınız …
Okuduğunuz için teşekkür ederim, bütün çabalayan arkadaşlarıma Saygılarımla…
Sema Fidan Yağmur
İskenderun Teknik Üniversitesi
Sema Yağmur ile ilgili daha detaylı bilgiler için linki tıklayınız.